2017. november 28., kedd

Pénteken Nagykőrösre érkezik a "Menő Reformáció" kiállítás

2017 októberében indult országjáró útjára a Reformáció Emlékbizottság mozgó-kiállítása, a „Menő reformáció”, amely kifejezetten erre a célra átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú csuklós buszban kapott helyett. A kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat. 
A teljesen átalakított busz fő célja, hogy az egész országot végigjárva, a kisebb települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit, amelyet így a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megtekinthet. Az előzetes tervek szerint az útba eső településeken egy-egy napot fog állni a „Menő reformáció” kiállítást hordozó busz.
A kiállítás elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) – minden korban érvényes – témái köré fűzve mutat be kortársainkkal (Gryllus Dániellel, Polgár Judittal, Gundel Takács Gáborral, Cseri Kálmánnal fia tolmácsolásában, Benczúr Emesével, Kovács Leventével és Szabó T. Annával) készült interjúkon keresztül. A tárlat emellett interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb a félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült vallási megújulási mozgalom értékeit.
A busz külső része a magyarországi reformáció történetével ismerteti meg a látogatót egy idővonal segítségével. A jármű ablakaiból negyven protestáns arc tekint ki, Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői, fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok. Az ő életükkel, egyházukhoz való kötődésükkel is megismerkedhetnek azok, akik „útitársaikká” válnak, és megtekintik a kiállítást.

A kiállítás december 1-jén 8-17 óráig a gimnázium épülete ingyenesen látogatható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése