2017. szeptember 6., szerda

Sportolni jó! - JUDO

Büszkék vagyunk rá, hogy gimnáziumunkban sokan sportolnak és évről-évre kimagasló sikereket érnek el. Mindig örülünk, ha a bejövő osztályok diákjai között újabb aktívan sportoló fiatallal találkozunk. Ezúttal a judot és vele együtt Godó Zsófia 9.d osztályos tanulót mutatjuk be nektek, aki már több mint 6 éve judozik a Kőrös Judo SE-ben. Szőke Ármin interjúja. 




Kezdjük ott, hogy mi is ez a judo?
A judo (cselgáncs) egy ősi japán küzdősport, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele.


A gimiből többen is judoznak. 
Bizony, sokan. Fehér Erik (9.d), Balog Gergely (9.d), Ragó Bernadett (11.a), Fehér Ambrus (11.c), Farkas Bálint (11.d), Lázár Erzsébet (11.d), Kapás Gábor (11.d), Kochán József (12.c). 

Hogy néz ki egy edzés nálatok? Ki az egyesület vezetője?
Heti öt edzésünk van, ami két részre bomlik: egyrészt technikai edzésre, ebbe beletartozik a befordulás (ucsikomi), ledobások, új technikák tanulása, másrészt küzdelmi (randori) edzésre, ahol földharc és állásharc van. Dr. Hajdú László az edzőm, egy kicsit szigorú, de nagyon rendes.

Aki kedvet kap ehhez a sporthoz hol talál meg benneteket?
Az edzések a Kinizsi pincéjében vannak minden hétköznap 18-20-ig. Bátorítok minden érdeklődőt, hogy jöjjön el és nézzen meg egy edzést, nem fogjunk megenni. Szerintem érdemes elkezdeni judozni, mert ez egy fantasztikus sport és megtanít egy csomó mindenre: tiszteletre, fegyelemre, szorgalomra. 

Sok versenyen részt vettél, mesélj arról, hogy hogyan zajlik egy ilyen megmérettetés?
Aznap reggel, illetve előtte nap este van a mérlegelés és olyan 10-11 órakor kezdődik a verseny, súlycsoportonként vagyunk beosztva egy-egy szőnyeghez, és ha befejeződtek a küzdelmek, jön az eredményhirdetés. A legegyszerűbben úgy nyerhetsz, ha ippont dobsz, illetve fojtást, karfeszítést hajtasz végre az ellenfeleden, ekkor rögtön vége a küzdelemnek. Illetve van a wazary, ami kisebb pont és van a shido (büntető), valamint a hanszoku make (leléptetés).

Hogy zajlott a nyári edzőtábor Balatonakalin?  

Minden második nap reggel futással indítottuk a napot és utána minden nap délelőtt voltak edzések 10-12-ig. Edzések után pedig ebéd és irány a part. Nagykőrösieken kívül meg jöttek Budapestről, Mórahalomról, Tatáról ,Százhalombattáról. Jó hangulat volt, a csapat összetartott, tábortűz körül beszélgettünk, pirítottunk. Szerintem ez volt a legjobb edzőtábor Akalin, amin idáig voltam.

Mesélj a legutóbbi judos élményedről! 
A múlt héten Budapesten rendezték a Judo világbajnokságot, ahol önkéntesként a világ legjobb judosai között lehettem, hatalmas élmény volt. 

További sikeres munkát kívánunk neked! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése