2017. augusztus 21., hétfő

Csillagpont a lelkipásztor szemével

A Csillagpont egy kétévente megrendezett református ifjúsági találkozó, ami alkalmanként több ezer 14-35 éves fiatalt vonz. Többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: a Csillagpont egyben lelki alkalom is, ahol tényleg feltöltekezhetsz. Interjú Sípos Péter István, intézményi lelkipásztorral.

Hogyan döntötte el az iskola vezetősége, hogy kik vehetnek részt a találkozón?
A fesztiválra mindenkinek volt lehetősége regisztrálni és részt venni rajta. Plakátokkal és verbális csatornákon is reklámoztuk a fesztivált. Azokat a diákokat támogatta az iskola anyagilag is, akik rászorultságuk mellett aktívan részt vesznek a gyülekezet ifjúsági életében. Ez végül három résztvevőt jelentett a hat fős csapatból.



Milyen programokra lehet általában számítani? Mi az, amit a legjobban szeret a fesztiválban, és a diákokat mi szokta leginkább megfogni?

Természetesen itt is nagyon fontos, mint minden fesztiválon, hogy milyen zenekarok és előadók lépnek fel. Elsősorban a párkapcsolat, a férfi és női szerepekkel kapcsolatos előadások népszerűek. Minden alkalommal nagy sikere van a láthatatlan színháznak, vagy éppen az imasátraknak. De az úgynevezett "giccsparty" is mindig szórakoztató, ahol a különböző egyházak vagy népek vallásos vagy kulturális tárgyait ismerhetjük meg és csodálkozhatunk rá, hogy milyen sokféleképpen lehet megélni a keresztyén hitünket. Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül csak keresztyén előadók vagy zenekarok lépnek fel. Idén például a Kelemen Kabátban is fellépett, ami nem elsősorban keresztyén rétegzenét játszik. De a fő program minden csillagponton az úgynevezett főelőadás és a kiscsoportos beszélgetések. Ezek határozzák meg elsősorban a fesztivál hangulatát és témáját.


A mostani fesztiválon mi volt az előadás és a beszélgetések témája? Miben volt más az idei találkozó, mint az eddigiek?

A téma természetesen a reformáció volt. Hogyan lehet újraformálni Istennel való kapcsolatunkat és egyházunkat. Ennek első fontos lépcsőfoka az előadások szerint, hogy felfedezzük Isten eredeti tervét és teremtését, hogy mi a jó bennünk. Ehhez sokszor le kell vetnünk a saját elképzeléseinket, bálványainkat és érdekeinket. Miután ezektől megszabadultunk fel kell öltenünk Isten ajándékait. Ez egyénenként és gyülekezetenként mást és mást jelent, de ezt helyileg kell megoldani. Az előadások és a műhelymunkák ennek az alapvető folyamatnak a fontosságát hangsúlyozták.



Volt már olyan, hogy nem értett egyet egy előadás üzenetével, vagy a diákokkal előfordult már ilyesmi? Általában csak pozitív élményekkel szoktak visszatérni a fesztiválról, vagy van olyan dolog is, amiben lehetne változtatni a programokon?

Általában pozitív élményekkel jövünk vissza. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ami elhangzik az tökéletes és hibátlan. A fő üzenettel eddig még mindig egyetértettem. Ez azért nem meglepő. Részletkérdésekben viszont már volt hogy máshogy láttam egy helyzetet. Nem csak én egyébként, hanem ifisek is. De ez is része az életnek és jó alkalmat teremtenek az ilyen "nézeteltérések" arra, hogy egy jót beszélgessünk és újragondoljuk, átgondoljuk a témát. Idén is bebizonyosodott, hogy ha megfelelő hozzáállással indul el egy csapat, akkor nagy baj már nem lehet.



A fesztivál leginkább a reformátusokra korlátozódik, vagy más felekezetű/vallású embereknek is ajánlott részt venni rajta?

Természetesen elsősorban a református fiatalokat várja ez a fesztivál. Református egyház szervezi, református szellemiségben van felépítve, ezért a reformátusok érezhetik otthon magukat. Viszont más felekezetű vagy éppen vallású résztvevőket is szívesen látnak itt. Nyitott hangulatú és befogadó szellemiségű a tábor. A szervezésben is megjelenik ez kerekasztali beszélgetések vagy előadók formájában. Sőt, voltam egy kerekasztal beszélgetésen ahol az egyik beszélgetőpartner egy vállaltan ateista filozófus volt. Összességében tehát mindenkit szeretettel várnak, felekezettől, vallástól függetlenül, akinek nincs kifogása az ellen, hogy ez egy református találkozó.



Az eddig előfordult témákon kívül milyen dolgokkal kapcsolatban lenne még érdemes előadásokat tartani a fiataloknak a vallás és a hit témájában? Volt olyan téma az eddigiek közül, amit kifejezetten hasznosnak és érdekesnek talált?

A két évvel ezelőtti téma a bizalom volt. Azt nagyon jónak és hasznosnak találtam. A mostani téma mondanivalója is megkerülhetetlen volt, hogy formálódnunk kell és hogy mi lehet ebben a viszonyítási pontunk, mihez, kihez igazodhatunk. Ha Istenhez igazodunk, akkor bármilyen változásból és krízisből épülhetünk. Természetesen nagyon sok téma van még a Bibliában, amit elő lehetne venni. A kérdést én inkább az érdeklődőknek tenném fel. Ők mivel szeretnének foglalkozni, nekik milyen kérdéseik vannak. Ha nekem mégis meg kellene neveznem pár témát, akkor az lehet hogy a siker, karrier, munka és népszerűség lenne. Most így első gondolatra ez tűnik olyannak amivel szerintem érdemes lenne foglalkozni. Persze lehet, hogy a fiatalságot más érdekli, ezért inkább rájuk bíznám a döntést.

Szigetvári Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése